Club Aurora

Твоят прозорец към космоса.

Експеримент на Луната
В края на последната лунна разходка на Аполо 15, командирът Дейвид Скот прави демонстрация на живо пред телевизионните камери. Той пуска едновременно геоложки чук... Експеримент на Луната

В края на последната лунна разходка на Аполо 15, командирът Дейвид Скот прави демонстрация на живо пред телевизионните камери. Той пуска едновременно геоложки чук и перо от сокол от приблизително една и съща височина.

Поради липсата на въздушно съпротивление (на Луната липсва атмосфера), чукът и перото падат по едно и също време, точно както Галилео Галилей е заключил преди стотици години – времето за падане на обект в гравитационно поле не зависи от масата му. Малко повече за експеримента може да прочететe тук.

Тази демонстрация е един чудесен пример за наука в действие – независимо колко стара и фундаментална е дадена теория, тя се подлага на проверка чрез извършването на експерименти и наблюдения.

Albert Varonov

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

If you agree to these terms, please click here.