Club Aurora

Земята – Космическо стрелбище

февруари 15th, 2013 by

Нашата планета  се “ е била с юмруци “ срещу  астероидите  много пъти през своята история -може би най-известният е от преди 65 милиона години, когато гигант от 6 мили (10 км)  унищожил динозаврите . Навярно  ще продължат битките и за  в бъдеще.

Само за 24 часа около и през  територията на Земята минават два космически обекта  , които малко стресират хората, и веднага почва да се говори за Апокалипсис .

Метеорът Blast е най-големият от 100г. насам, казват учените. Обектът, който предизвика огненото кълбо в Челябинска област, е бил с 15 метра диаметър и е с приблизителна тежест ≈ 7,000 тона според данни на Университета за планетарни науки в Онтарио, Канада .Първоначалната прогноза била за около 300 килотонона TNT еквивалент.

Russia Meteorite

Друг интригуващ момент днес ( 15.02.2013 г. ) е за много близко прелитащия 2012 DA14 . Той минава рекордно близко-  17200 мили (27 хиляди километра) до Земята . Разстоянието е достатъчно, за да не навреди на комуникационните спътници и международната космическа станция.

 

Досега астрономите са забелязали по-малко от 30 на сто от тези големи космически скали, които биха могли да унищожат площ с размера на една държава, ако те се сблъскат   със Земята. Те са идентифицирани и са само 1% от обектите, които са около размера на 2012 DA14 или
по-голям.

 

 

 

One Response to Земята – Космическо стрелбище

  1. avatar

    Да, „битката“ със сигурност ще продължи. Повърхността на Луната е осеяна с малки и големи кратери, докато нейната площ е значително по-малка от тази на Земята. Геоложките процеси на нашата планета скриват или заличават кратерите, но нека имаме предвид, че тези кратери са резултат от удари с метеорити в продължение на около 4 милиарда години.

    Възможно е и метеорът (все още не са намерени паднали фрагменти или не е съобщено) всъщност да е бил падащ сателит. През 1960-те започва използването на изкуствени спътници за военни и научни цели от САЩ и СССР. В случай, че метеорът наистина се окаже изкуствен спътник, това със сигурност означава, че неговото падане над континентална Русия съвсем не е толкова случайно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *
css.php
Page generated in 0,336 seconds. Stats plugin by www.blog.ca