Logo of Club Aurora
Направи си електродвигател
Трудно ли се правят електродвигателите? Не е задължително! Днес ще научите как да спретнете собствен електродвигател с подръчни средства за десетина минути. Стандартната представа... Направи си електродвигател

Трудно ли се правят електродвигателите? Не е задължително! Днес ще научите как да спретнете собствен електродвигател с подръчни средства за десетина минути.
Стандартната представа за електродвигателите на голяма част от хората е като за големи и тежки машини, чиито принцип на работа е почти напълно неразбираем.

Тук съм описал как да си направите сами един прост и съвършено безсмислен, но и доста забавен „електродвигател”. Освен това той служи прекасно, за онаглеждаване на основния принцип на работа на всички електрически машини. Нашият електродвигател, който ще си направим, подобно на най-сложните електродвигатели, използва три основни елемента:

– източник на електрическа енергия;
– източник на магнитно поле;
– въртящ се проводник (намотка) в магнитното поле.

За конструирането са ни необходими:

  • една батерия ААА от 1,5 V

bateria Направи си електродвигател

  • два кламера

klameri Направи си електродвигател

  •  един постоянен магнит. Добре е той да е колкото се може по-мощен, най-добре неодимов.

magnit Направи си електродвигател

  • около 40 cm медна тел (сечение 0,25 mm^2) с лаково покритие или с тънка изолация. Ако ви се намира някой стар и непотребен трансформатор, можете да си свалите от там.

tel Направи си електродвигател

  •  тиксо, ножица, клещи и молив.

Вземете телта и почнете да я навивате около молива – трябва да направите около 15-20 намотки, като си оставите ненамотани от всеки край по 4-5 cm. Ако телта ви е по-дебела, навийте я около предмет с по-голям диаметър – химикал, батерия или нещо подобно. Извадете навитата тел от молива. Тя ще прилича на пружина, но ние искаме формата и да бъде пръстеновидна. За целта свийте „пружината” до „пръстен” и прекарайте по два пъти двата свободни края на телта през отвора, така че телта да не се разтяга свободно. Трябва да получите нещо такова:

namotka Направи си електродвигател
Забележете, че съм свалил изолацията от двата свободни края. Също така много важно е да проверите дали краищата са диаметрално разположени. Те трябва да пресичат мислено центъра на „пръстена”.
Сега се заемете с батерията. Или по-точно с двата кламера. С помощта на клещи изкривете кламерите като на тази снимка:

klamer2 Направи си електродвигател
С тиксо залепете кламерите за двата края на батерията. Стегнете хубаво, за да се осъществи сигурен контакт.

bateria2.-1024x768 Направи си електродвигател
Поставете магнита върху батерията между двата кламера. Сега поставете намотаната тел върху двата кламера, като се убедите преди това, че „пръстенът” не опира в магнита (разстоянието между тях трябва да е минимално). Бутнете го малко с пръст, така че да се завърти. И магията се случва. Вашата намотка ще започне да се премята бясно над магнита. Току-що създадохте електродвигател.

Но кое кара намотката да се върти? Когато я поставите върху двата кламера, през нея протича електрически ток. От физиката е известно, че електрическият ток представлява движение на частици, носители на електричен заряд. Установено е също, че когато една такава частица се движи в магнитно поле се появява сила, която отклонява траекторията й (нарича се сила на Лоренц, ако държите да знаете). Сега си представете, че имате проводник, в който се движат безброй много такива частици, всяка от които изпитва сила от взаимодействието с магнитното поле. Резултантната сила може да стане толкова голяма, че да избута самия проводник.

Ако намотаем проводника като пръстен, както направихме и ние, зарядите ще извършват кръгово движение. А силата, която ги отклонява има интересно свойство – посоката й зависи от посоката на движение на зарядите. Ако зарядите се движат наляво (примерно), те ще се отклонят нагоре (примерно), обратно – ако се движат надясно, те ще се отклонят надолу. А ако се движат в посока, успоредна на силовите линии на магнитното поле, те няма да изпитват никаква сила. При кръговото движение на заряди в намотката имаме такива, които се движат в една посока и също толкова, намиращи се диаметрално противоположно, които се движат в противоположна посока. Т.е. с други думи половината намотка е подложена на сила, която е насочена в една посока, а другата половина изпитва сила, насочена противоположно. И какъв е крайният ефект? Точно така, намотката се завърта. Тове е начинът на работа на електродвигателите.

5 2 votes
Article Rating

Еmil Petkov

Емил е завършил авиационно инженерство и инженерна физика. Намира космоса за вълнуващо място и се интересува как чрез новите технологии ще се приближим до него.

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
en_USEnglish