Земята – Космическо стрелбище

Нашата планета  се ” е била с юмруци ” срещу  астероидите  много пъти през своята история -може би най-известният е от преди 65 милиона години, когато гигант от 6 мили (10 км)  унищожил динозаврите . Навярно  ще продължат битките и за  в бъдеще.

Само за 24 часа около и през  територията на Земята минават два космически обекта  , които малко стресират хората, и веднага почва да се говори за Апокалипсис .

Метеорът Blast е най-големият от 100г. насам, казват учените. Обектът, който предизвика огненото кълбо в Челябинска област, е бил с 15 метра диаметър и е с приблизителна тежест ≈ 7,000 тона според данни на Университета за планетарни науки в Онтарио, Канада .Първоначалната прогноза била за около 300 килотонона TNT еквивалент.

Друг интригуващ момент днес ( 15.02.2013 г. ) е за много близко прелитащия 2012 DA14 . Той минава рекордно близко-  17200 мили (27 хиляди километра) до Земята . Разстоянието е достатъчно, за да не навреди на комуникационните спътници и международната космическа станция.

 

[youtube_sc url=”http://www.youtube.com/watch?v=sl_RknL9G-Q” width=”640″ rel=”0″ fs=”0″]

Досега астрономите са забелязали по-малко от 30 на сто от тези големи космически скали, които биха могли да унищожат площ с размера на една държава, ако те се сблъскат   със Земята. Те са идентифицирани и са само 1% от обектите, които са около размера на 2012 DA14 или
по-голям.

 

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Editor
11 years ago

Да, “битката” със сигурност ще продължи. Повърхността на Луната е осеяна с малки и големи кратери, докато нейната площ е значително по-малка от тази на Земята. Геоложките процеси на нашата планета скриват или заличават кратерите, но нека имаме предвид, че тези кратери са резултат от удари с метеорити в продължение на около 4 милиарда години. Възможно е и метеорът (все още не са намерени паднали фрагменти или не е съобщено) всъщност да е бил падащ сателит. През 1960-те започва използването на изкуствени спътници за военни и научни цели от САЩ и СССР. В случай, че метеорът наистина се окаже изкуствен… Read more »

wpDiscuz
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
English
Exit mobile version