Logo of Club Aurora
НАСА разбива митовете за края на света
Прословутата дата 21-ви декември 2012 г. наближава и параноята за очакващия ни апокалипсис става все по-обхватна. Това накара американската агенция НАСА да разбули истината... НАСА разбива митовете за края на света

Прословутата дата 21-ви декември 2012 г. наближава и параноята за очакващия ни апокалипсис става все по-обхватна. Това накара американската агенция НАСА да разбули истината за популярните конспиративни теории – календара на маите, планетата Нибиру и какво ли още не. Ученият-астробиолог Дейвид Морисън от известно време отговоря директно на въпросите на хиляди притеснени граждани в своя блог Ask an Astrobiologist. До момента Морисън е получил над 5000 въпроса за края на света през декември 2012 г. Вие също можете да запитате ученият ето тук – https://astrobiology.nasa.gov/ask-an-astrobiologist/

По-долу ви представяме някои от най-популярните въпроси, на които е отговорил Дейвид Морисън.

1. Откъде идва предсказанието, че светът ще свърши през декември 2012 г.?

В основата е твърдението, че Нибиру – предполагаема планета, открита от шумерите – се е насочила към Земята. Захария Ситчин, който е написал няколко популярни книги за шумерската цивилизация, твърди, че е намерил древни документи, описващи планетата Нибиру, която обикаля около Слънцето за 3 600 години. Тези шумерски истории включват и „древни астронавти” – извънземни, наричани анунаки, които са посещавали Земята. Според Ситчин Нибиру и анунаките ще се завърнат в настоящото столетие. Отделно от това имаме и ясновидката Нанси Лайдер, която твърди, че е предупредена от извънземни, за предстояща катастрофа на Земята, свързана с Нибиру. Първоначално апокалипсисът е обявен за май 2003 г., но тъй като нищо особено не се случва през тази година, краят на света се насрочва за декември, 2012 г. Тези две басни се свързват на календара на маите, чийто цикъл завършва на зимното слънцестоене тази година. И така получаваме готова рецепта за край на света.

2. Шумерите са били велика древна цивилизация и са правели много точни астрономични предсказания. Защо да не им вярваме за Нибиру?

Нибиру е име от вавилонската астрология, свързано с бог Мардук и срещано в поемата Енума Елиш от библиотеката на цар Ашурбанипал. Разцветът на шумерската цивилизация е бил между 23-ти и 17-ти век пр.Хр. или с други думи близо хилядолетие преди създаването на поемата. Твърдението, че Нибиру е планета, известна на шумерите, е опровергано от учени, които за разлика от Ситчин, наистина четат и превеждат ръкописи от древна Месопотамия. Шумерите безспорно са велика цивилизация; развили са земеделието, системите за напояване, градоустройството и писменото слово. Но са ни оставали много малко бележки, свързани с астрономията. Не са имали представа, че планетите обикалят по орбити около Слънцето – тази идея е възникнала в Древна Гърция две хилядолетия след шумерите. Твърдението, че са открили Нибиру, е нищо повече освен спекулации на псевдоучени като Ситчин.

3. Съществуването на Нибиру е неопровержимо – тя е открита още през 1983 г., като тогава се наричаше Планетата Х, а по-късно Ксена и Ерида. Защо отричате това?

През 1983 г. бяха открити множество инфрачервени източници от сателита на НАСА IRAS (Infrared Astronomy Satellite), но нито един от тях не беше Нибиру, Планетата Х или въобще обект от Слънчевата система. Първоначално много от новооткритите 350 000 източника на инфрачервена светлина бяха неидентифицирани. След това обаче бяха проведени допълнителни наблюдения и проучвания – обектите се оказаха далечни галактики. Но тъй като първоначално не се знаеше кое какво е, веднага тръгнаха слухове за десета планета, които, повтарям, по-късно не бяха потвърдени.

Планета Х е обозначението, което получава всяка новооткрита планета, преди да бъде потвърдена със сигурност. Така са били наричани първоначално Плутон и Ерида. А ако планетата не бъде потвърдена, никога повече няма да чуете за нея.

Ерида е една от планетите-джуджета във външната Слънчева система, открита с наземни телескопи преди седем години. Всички тези планети-джуджета (в това число вече се включва и Плутон) са по-малки от Луната и имат орбити, които никога няма да ги доближат близо до Земята. Още масивни планети в Слънчевата система едва ли ще бъдат откривани, макар и да съществуват предположения, че много далеч от Слънцето може би има голяма планета, наричана Тюхе, чрез която се обясняват някои особености в орбитите на кометите. Повечето астрономи обаче не поддържат тази теория – ако имаше такава планетата, независимо от разстоянието, ние вече трябваше да сме я открили с инфрачервения телескоп WISE.

4. В интернет има много снимки и клипове на Нибиру – не доказват ли те съществуването й?

Много от тези снимки са от преди 2-3 години и показват някакъв обект близо до Слънцето (в подкрепа на слуха, че Нибиру се „крие” зад Слънцето). В действителност това са фалшиви изображения на Слънцето, чиято светлина се преотразява в лещите на фотоапарата – ефект, известен на всеки фотограф. Такива псевдослънца могат лесно да бъдат разпознати по това, че се намират  диаметрално противоположно на Слънцето спрямо центъра на изображението. Нещата стават особено очевидни при видеоклиповете, при които докато камерата се движи, псевдослънцето „танцува” диаметрално на истинското Слънце. Подобни клипове често се представят и като доказателство за НЛО – в тези случаи ролята на Слънцето може да бъде изиграна от ярка лампа, фарове на автомобил и пр.

nibiru-fake НАСА разбива митовете за края на света

Планетата Нибиру или отражение в лещите на фотоапарата? Сами решете:)

Има и снимки, на които се вижда същинско второ Слънце – а това е странно предвид факта, че ако имаше второ Слънце всеки щеше да може да го види с очите си (и щеше да ни е топло!). Друг номер е да се показват снимки на реално съществуващи астрономически обекти – звезди и мъглявини, и да се твърди, че това е Нибиру. А да не говорим, че с Photoshop e възможно да се изфабрикува всичко. Има и хора, които виждат на нощното небе ярките Венера или Юпитер и казват, че това е Нибиру. Но забравят, че освен тях към небето всяка нощ поглеждат над 100 000 любители астрономи по цял свят! Нима те ще пропуснат такова откритие?

5.Можете ли да обясните защо районът с координати 5h 53m 27s, -6 10’ 58” е нарочно „зачернен” в Google Sky и Microsoft Telescope? Хората предполагат, че това зачерняване е свързано с Нибиру и показва къде се намира планетата.

Неколцина вече ме попитаха за този черен правоъгълник на картата на Google Sky, намиращ се в съзвездието Орион, а и за друг един такъв – в съзвездието Дева http://www.2012hoax.org/google-sky . Google Sky, както и други подобни карти в интернет, е компилация от астрономически изображения на небето. Много от тях са направени преди повече от 50 години в рамките на проекта Palomar Sky Survey, други са от по-скоро (проекта Sloan Digital Survey). Проблемът е в това, че много хора си мислят, че Google Sky представя небето, каквото е сега, в наши дни. И ми пишат как търсят в Google Sky Нибиру или други енигматични обекти, без да осъзнават, че дори наистина да съществуват няма начин те да се виждат на толкова стари изображения. Цялата идея, че Google Sky може да бъде използван за откриването на Нибиру, или че черните правоъгълници скриват нещо важно, е просто грешна.

6. Защо според календара на маите светът свършва в 2012?  Чувал съм, че маите са направили някои доста точни предсказания за планетите в миналото. Как можете да сте сигурен, че знаете повече от тях?

Календарите съществуват, за да показват хода на времето, а не да предсказват бъдещето. Майските астрономи са били разсъдливи и са развили много сложен календар. Древните календари са интересни за историците, но те не могат да се мерят с измерването на времето днес, нито с точността на съвременните календари. Въпреки това календарът, било то древен или съвременен,  не може да предсказва бъдещето на планетата ни или какво ще се случи в една точно определена дата през 2012 г. Ако трябва да се задълбочим във въпроса – учените не са единни относно това кога приключва цикълът на календара на маите. Става дума за синхронизацията между календара на маите и нашия, развит в Европа много по-късно. Възможно е тази ключова дата да е преминала вече или пък тепърва да предстои да се случи след десетилетия.

 

7. Вярно ли е, че тази година Земята ще се завърти на обратно? Какво ще кажете за смяната на магнитните полюси?

Такова завъртане не е възможно. Никога не се е случвало и никога няма да се случи. Факт е, че има бавно движение на континентите (например Антарктида ще се озове на екватора само след няколко стотина милиона години), но това няма връзка с въртенето на Земята. Много сайтове обаче си позволяват да зарибяват хората, изтъквайки че има връзка между въртенето на Земята и магнитното й поле, което сменя поляритета си на всеки 400 000 години. Доколкото знаем тази смяна на поляритета (която е малко вероятно да се случи през следващите няколко хилядолетия) не причинява никаква вреда на живите организми. Грешно е да се твърди, че полюсите ще сменят местата си тази година (невъзможно е да се случи толкова бързо), още по-грешно е да се твърди, че това ще доведе и до промяна на посоката на въртене на Земята.

8.  Чух, че през 2012 г. планетите ще се подредят в една линия, а Земята ще се озове в центъра на Млечния път. Как ще се отрази това на Земята?

През 2012 г. планетите няма да се подредят в една линия, няма да има т.нар. парад на планетите . Такова нещо няма да се случи и през следващите няколко години.

solarsystem НАСА разбива митовете за края на света

Такова ще е разположението на планетите в Слънчевата система на 21 декември. Както виждаме, те не са разположени в една линия.

Колкото до това, че Земята щяла да бъде в центъра на Млечния път, не знам как да го тълкувам. Ако имате предвид галактиката Млечен път – ние се намираме в краищата на тази спирална галактика, на 30 000 светлинни години от центъра й. Обикаляме галактическия център за около 225-250 млн. години, приблизително все на същата далечина от него. Вероятно имате предвид сайтовете, в които се отбелязва подреждането на Земята и Слънцето в една линия с центъра на Млечния път, който се намира в съзвездието Стрелец. Това се случва всеки декември без неблагоприятни последствия и няма причина да очакваме, че тази година ще е различно.

9. Когато Слънцето и Земята застанат в галактичната равнина и се подредят в една линия с черната дупка в центъра на Млечния път, нямали огромната гравитация на черната дупка да ни повлияе?

В центъра на Млечния път действително има гигантска черна дупка и тя като всяка друга концентрация на маса, упражнява гравитационна сила върху останалата част от Галактиката. Но галактичния център е много, много далече  – на цели 30 000 светлинни години от Слънцето, така че ефектът на черната дупка върху нас е практически нулев. Единствената гравитационна сила, която е от значение за Земята, е тази на Слънцето и в по-малка степен – на Луната. Колкото за това, че сме пресичали галактическата равнина… Няма нищо особено в тази равнина – последният път, когато Земята я е пресичала, е бил преди няколко милиона години. И не е вярно, че сега Земята отново я пресича.

Milky_Way_face-on_edge-on НАСА разбива митовете за края на света

Положение на Слънцето в галактиката Млечен път.

 Въобще налице е  всеобщо неразбиране на това как гравитацията действа на Земята или на друга планета. Често се появяват слухове, че дали Нибиру, дали кометата Еленин, ще причинят земетресения и обръщане на полюсите. Единственият ефект от едно силно гравитационно въздействие обаче би бил промяната на орбитата на планетата. Ако Нибиру действително наближаваше Земята, той щеше да променя орбитите на външните планети – нещо, което астрономите отдавна да са установили.

10. Вярно ли е, че през 2012г. ще се случат най-големите слънчеви бури в историята и заради това земните полюси ще се преобърнат?

По време на максимум на слънчевата активност (който се случва приблизително на всеки 11 години) действително има много повече слънчеви петна, коронални изригвания и други явления, отколкото в период на минимум. Те обаче не са опасни за хората или живота на Земята. Застрашени от подобни явления биха били единствено космонавтите в дълбокия космос или евентуалните изследователи на Луната, така че това е нещо, за което НАСА наистина трябва да помисли. По-големите изригвания могат да нарушат разпространението на радиовълни, да предизвикат ярки полярни сияния или да повредят електрониката на сателити в орбита. В днешно време тази заплаха се взема на сериозно при обслужването на сателитите и по-чувствителните електрически вериги се изключват за няколко часа по време на слънчеви бури. При много мощна слънчева активност не е изключено да се наруши и електрозахранването на земята, но подобни случаи са редки.

Последният слънчев максимум беше през 2001г. , но последвалият минимум беше необичаен – няколко години на Слънцето не се наблюдаваха никакви петна или друга активност. Така че днес учените смятат, че следващият максимум няма да настъпи през 2012г., а през 2013г.

Земята има собствен щит срещу високоенергийните частици, изхвърляни от Слънцето – земната магнитосфера, където по-голямата част от тези частици се отклонява. Няма причина да смятаме, че в скоро време земните магнитни полюси, създаващи магнитосферата, ще разменят положението си – това се случва горе-долу веднъж на всеки 400 000 години.

11. Вярно ли е, че през 2012 г. астероид ще удари Земята и ще ни погуби?

Земята винаги е била арена на сблъсъци с астероиди и комети, въпреки че  сблъсъци с големи астероиди и комети се случват рядко. Последният голям сблъсък е бил преди 65 млн. години и в резултат на него динозаврите са си отишли. За да избегнем подобна участ, днес учените от НАСА претърсват небето за такива представляващи заплаха за Земята астероиди (програмата се казва Spaceguard Survey), като целта е те да бъдат открити много преди сблъсъка. Установено е, че няма толкова големи астероиди, като този избил динозаврите, които да застрашават Земята. Информацията се обновява открито и редовно – можете да се убедите от този сайт – http://neo.jpl.nasa.gov/, че тази година нищо няма да се удари в Земята.

 

 12. Когато кометата Еленин премина през октомври 2011 г. имаше слухове, че тя представлява опасност за Земята и че има същата орбита като Нибиру. Какво се случи с тази комета?

Кометата Еленин привлече вниманието на псевдо-учените и конспираторите. Тя беше открита през декември 2010 г.  – малка, дългопериодична комета с диаметър около 4 km, която се разпадна, след като се доближи близо до Слънцето. Въпреки невзрачната си съдба тя отклони за момент вниманието на вярващите в апокалипсиса през 2012 г., които твърдяха, че кометата ще се блъсне в Земята. Първият смахнат слух, който се появи, беше, че кометата не е открита от руския астроном Леонид Еленин, а всъщност името й е образувано от следните съкращения ЕLE (от Extinction Level Event) + NIN (от Nibiru Is Near). После в интернет се заговори, че кометата е причинила опустошителното земетресение и цунами в Япония, и че тя следователно е много масивна – вероятно дори не комета, а малка звезда от типа кафяво джудже. Разбира се, това бяха глупости – учените много добре знаеха, че кометата въобще не е масивен обект какъвто е една звезда. Така да се каже кометата Еленин може да послужи като дефиниция за думата „комета” – обект в Слънчевата система със силно ексцентрична („сплесната”) орбита, притежаващ опашка и изключително разредена обвивка от газ и прах, наречена кома. Комата и опашката са много важни в случая, защото ако това беше масивно тяло – звезда, нямаше начин те да съществуват, тъй като газовите и прахови частици не биха могли да преодолеят гравитацията. Да не говорим, че отдавна бихме разбрали за едно такова масивно тяло по орбиталните отклонения, които би нанесло на външните планети. През лятото на 2011г. кометата остана доста бледа и съответно конспиративните сайтове започнаха да обвиняват НАСА в прикриване на информация, забравяйки, че не НАСА, а астрономите-любители фотографират кометите и измерват позицията им. Говореше се, че в края на септември кометата Еленин ще стане причина за ужасни бедствия на Земята – в действителност тя се размина със Земята на разстояние колкото 100 пъти това до Луната. Тогава отново бяха на дневен ред преобръщането на полюсите и земетресенията, дори се появиха спекулации, че кометата е толкова голяма, че ще закрие Слънцето за няколко дни, а американските водачи се готвят да се скрият в бункери. Това, което стана всъщност, е, че мъничката комета се разпадна на по-малки късове поради топлината от Слънцето още в средата на септември. Вместо да се засрамят и да замлъкнат, конспираторите обаче запяха нова песен – кометата е била придружавана от друг огромен невидим обект и бедствията не са ни се разминали. Други пък казаха, че кометата никога не е съществувала и е слух, пуснат нарочно от правителството, за да отклони вниманието от Нибиру. Историята е доста поучителна и ни подсказва какво да очакваме, след като на 21-ви декември не се случи нищо особено – просто ще отложим края на света за догодина.

13. Докажете ми, че Нибиру е само слух!

Добре. Нали си спомняте какво се говори за Нибиру – че това е планета, голяма колкото Земята и движеща се по ексцентрична орбита около Слънцето с период 3600 години. Според слуховете тя ще застраши Земята, преминавайки близо до нас през декември 2012 г.  Да, но ако наистина съществуваше Нибиру вече щеше да е много лесно забележима за всеки на нощното небе. Обаче там не се вижда нищо необичайно. Невъзможно е сега да не виждаме планета, която ще преминава покрай Земята само след броени дни. Още повече, че една такава масивна планета ще повлияе на орбитите на Марс и Земята и ние много бързо бихме установили нещо такова. Например, това би увеличило времето за връзка между Земята и апаратите, изследващи Марс, което би означавало, че разстоянието между двете планети е нараснало. Така че дори минимални отклонения от нормата лесно могат да бъдат открити.

Имаме и други доказателства, че не съществува планета, която да пресича орбитата на Земята.  Ако Нибиру беше реалност, Луната щеше отдавна да е напуснала Земята и всички вътрешни планети щяха да са със сплеснати и наклонени орбити, а не с почти кръгови. Така че не само можем да кажем, че Нибиру не съществува, но дори твърдим, че никакъв масивен обект не е преминавал покрай вътрешните планети от милиони години.

Не искам да ми вярвате просто така на думите. Само използвайте мъничко здрав разум. Виждали ли сте Нибиру? През 2008г. в много сайтове се писа как планетата щяла да бъде видима за невъоръжено око още през пролетта на 2009г. Преди 3 години! Ако имаше дори и зрънце истина в този слух, планетата вече щеше да е засечена от стотици хиляди астрономи – професионални и любители, по целия свят. Познавам астрономическата общност – тези учени не биха скрили нищо от хората, дори да им се заповяда това. Има ли дори един астроном, който е наблюдавал планетата? Виждали сте снимки или статии в някое от популярните списания за астрономия като Sky&Telescope например? Само си помислете. Никой и нищо не би могло да скрие Нибиру, ако тя съществуваше.

Ще свърши ли светът на 21-ви?

View Results

loading НАСА разбива митовете за края на света Loading ...
0 0 votes
Article Rating

Еmil Petkov

Емил е завършил авиационно инженерство и инженерна физика. Намира космоса за вълнуващо място и се интересува как чрез новите технологии ще се приближим до него.

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
en_USEnglish