Животни астронавти – Биологически изследвания в космоса “Бион-М1”

Животни астронавти – един “малък” екипаж от мишки ,  гекони , както и  близо 100 различни живи организми

Credit: Институт по биомедицински проблеми на Руската академия на науките

и семена на растения..
„Бион-М1” е първият от 2007 година руски апарат за биологически изследвания в космоса  при условия на микрогравитация  на космически кораб .

Космическият  летателен апарат “Бион-М” е създаден в Държавната SRP “TsSKB-Прогрес” (Самара) в рамките на Федералната космическа програма и е предназначен за орбитален полет на фундаментални и приложни изследвания в космоса-  биология, физиология и биотехнология , и връщането на резултатите от експериментите  на Земята.

Credit:Руската федерална космическа агенция

Роботът космически кораб “Бион-М” е единственият специализиран комплекс в света, които прави биологични експерименти чрез използване на гризачи, които могат да решат редица неотложни практически проблеми при изучаването на системни реакции на тялото (кости, мускули, сърдечно-съдовата система на нервната система), на действието на микрогравитацията  и изкуствената гравитация и комбинираният ефект на радиацията върху организма.

Животните астронавти се очаква да прекарат един месец в орбита на  около 575 км. над Земята , докато учените следят здравето на пътниците в капсулата .

Credit: TsENKI

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *