Животни астронавти – Биологически изследвания в космоса „Бион-М1“

0
4

Животни астронавти – един „малък“ екипаж от мишки ,  гекони , както и  близо 100 различни живи организми

Институт по биомедицински проблеми на Руската академия на науките
Credit: Институт по биомедицински проблеми на Руската академия на науките

и семена на растения..
„Бион-М1” е първият от 2007 година руски апарат за биологически изследвания в космоса  при условия на микрогравитация  на космически кораб .

Космическият  летателен апарат „Бион-М“ е създаден в Държавната SRP „TsSKB-Прогрес“ (Самара) в рамките на Федералната космическа програма и е предназначен за орбитален полет на фундаментални и приложни изследвания в космоса-  биология, физиология и биотехнология , и връщането на резултатите от експериментите  на Земята.

Credit:Руската федерална космическа агенция

Роботът космически кораб „Бион-М“ е единственият специализиран комплекс в света, които прави биологични експерименти чрез използване на гризачи, които могат да решат редица неотложни практически проблеми при изучаването на системни реакции на тялото (кости, мускули, сърдечно-съдовата система на нервната система), на действието на микрогравитацията  и изкуствената гравитация и комбинираният ефект на радиацията върху организма.

Животните астронавти се очаква да прекарат един месец в орбита на  около 575 км. над Земята , докато учените следят здравето на пътниците в капсулата .

Credit: TsENKI

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments