Categories
Event Horizon Results Прогрес Резултати Технологии

Китай поглежда и към Луната

china-moon-rover-lander Китай поглежда и към Луната

Китай прави основен напредък в мисията си – да изпрати луноход  на Луната . Това е голяма стъпка напред за  нацията с амбициозни планове за проучване на луната . В този момент  China’s Xichang Satellite Launch Center  подготвят ракета носител „Великият поход 3Б“ (Changzheng 3B) от Пекин към космодрума Сичан , провинция Съчуан в югозападната част на Китай.

В разработването на китайския луноход са използвани редица нови технологии за подобряване надеждността на „роувъра“ . Според неофициални данни той ще бъде с шест колела и ще се захранва чрез слънчева енергия. Носи 20кг. полезен товар и ще има 10 км. обхват за изследвания след кацането си . Луноходът ще бъде оборудван с панорамни камери и през нощта ще преминава в режим на хибернация ( заспиване ) , като може да издържи така 3 лунни нощи ( 3 земни месеца ) . Ще има и роботизирана ръка с Alpha-Proton рентгенов спектрометър.

Предвижда се луноходът да бъде изстрелян на 1 декември 2013 , но стартът  може да се отложи с няколко дена в зависимост от метеорологичната обстановка .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *